Vanhuksille on tärkeää asua itsenäisesti kotona niin pitkään kuin mahdollista. Vaikka tähän liittyykin riskejä, läheiset voivat kuitenkin vähentää näitä riskejä huolehtimalla siitä, että vanhuksen koti on mahdollisimman turvallinen.

Tähän artikkeliin olemme koonneet näppäriä ja helppoja vinkkejä, joiden avulla voit ylläpitää vanhuksen kodin siisteyttä, ehkäistä onnettomuuksia ja tehdä kodista turvallinen paikka vanhukselle. Näin läheisesi voi asua miellyttävästi kotona mahdollisimman pitkään!

Vanhuksen kodin puhtaana pitäminen

Siisti asuinympäristö piristää vanhusta, parantaa hänen asuinmukavuuttaan ja -turvallisuuttaan sekä tietysti osoittaa kunnioitusta häntä kohtaan. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia myös vanhuksen esteettisestä ympäristöstä. Siksi heidän kotinsa siivoamisessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:

 

  • Aina kun mahdollista, puhdista lattialle läikkyneet nesteet välittömästi, jottei vanhus pääse liukastumaan niihin. Mikäli heidän kodissaan on märkänä liukkaita pintamateriaaleja, kannattaa harkita niiden peittämistä esimerkiksi matolla tai mahdollisesti jopa vaihtamista pysyvästi.

 

  • Puhdista vanhuksen kodin pinnat kullekin pintamateriaalille sopivalla puhdistusaineella – yleensä yleispuhdistusaine on tarpeeksi kodin pintojen puhdistamiseen, mutta esimerkiksi alumiinin kiillotus vaatii erityistoimenpiteitä (löydät vinkit siihen miten alumiinin kiillotus onnistuu vaivatta täältä).

 

  • Huolehdi siitä, ettei kulkureiteillä ole irrallisia esineitä, joihin vanhus voi kompastua.

 

  • Muista myös, että vanhukset voivat ostaa verovapaasti siivous-, ruokaostos-, kuljetus-, saattaja- tai lumenluontipalveluita.

 

Kodin muuttaminen vanhukselle turvalliseksi

Merkittävimmät vaaratekijät vanhuksen kodissa ovat kaatumisriski ja palovaara. Suurin osa kaatumisista tapahtuu portaissa, kylpytiloissa ja makuuhuoneessa, ja keittiössä on pidettävä huoli siitä, että tulipalon vaara on mahdollisimman pieni. Seuraavilla vinkeillä voit parantaa vanhuksen asumismukavuutta ja -turvallisuutta:

 

  • Huolehdi, että vanhuksen kodissa on esteettömät kulkureitit minimoidaksesi kaatumisriskin. Irrota kynnykset, poista vanhuksen kotoa pienet ja liukkaat matot, kiinnitä suurempiin mattoihin liukuesteet tai kiinnitä mattojen reunat lattiaan teipillä tai sijoita mattojen reunat huonekalujen alle. Kiinnitä irralliset sähköjohdot seinälistoihin pois lattialta ja varmista, ettei vanhus pääse liukastumaan jatkojohtoon.

 

  • Huolehdi siitä, ettei kulkureittien varrella ei ole teräviä reunoja, joihin vanhus voisi loukata itsensä, mikäli sattuu kaatumaan.

 

  • Säilytä usein tarvittavia esineitä alhaalla ja paikoissa, joista vanhus saa ne helposti käsiinsä. Mikäli korkeammalle on tarve nousta, on siihen hyvä hankkia tukevat taloustikkaat sen sijaan, että he käyttäisivät tuolia tai jakkaraa.

 

  • Huolehdi kodin riittävästä valaistuksesta: asenna kirkkaat lamput käytäviin, wc-tiloihin ja portaisiin.

 

  • Asenna asuntoon tukikahvoja ja -kaiteita, etenkin wc-tiloihin, kylpyhuoneeseen ja portaisiin. Hankintalistalle kannattaa laittaa myös vanhuksille tarkoitettuja apuvälineitä, kuten kylpytiloissa käytettävät suihkumatot ja suihkujakkarat tai wc-pöntön koroke.

 

  • Huolehdi siitä, että vanhuksen matka vuoteesta wc-tiloihin on esteetön ja hyvin valaistu ja että sillä ei ole liukastumisvaaraa.

 

  • Huolehdi säännöllisesti siitä, että tarkistat vanhuksen asunnon palovaroittimen toiminnan ja hanki vanhukselle itsestään sammuvia kodinkoneita.

 

  • Asenna vanhuksen ulko-oveen varmuusketju ja ovisilmä.

 

  • Hanki vanhukselle turvaranneke – ranteessa olevan hälytysnapin avulla vanhus saa kätevästi yhteyden sukulaisiin tai pelastustoimeen, mikäli hänelle sattuu jokin onnettomuus.

 

  • Kiinnitä myös tärkeät puhelinnumerot, kuten hätänumero, lähimpien sukulaisten numerot ja kodinhoitopalveluiden puhelinnumero selvästi näkyvillä olevaan paikkaan.