Kesän miellyttävän sujumisen varmistamiseksi kannattaa etukäteen tarkistaa vanhuksen kodin ilmanvaihto, sillä esimerkiksi kerrostaloasunnon sisälämpötila saattaa nousta helteellä 30 asteeseen. Lämpimän sään aiheuttamat terveyshaitat voivat iäkkäillä alkaa jo 20 asteessa, mutta hellerajan rikkoutuessa seuraavat oireet saattavat ilmaantua: uupumus, kuumuudesta aiheutuva kutina, turvotus, pyörrytys, kouristukset ja lämpöhalvaus. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että vanhuksen koti pidetään viileänä kesähelteillä – tarkista etukäteen asunnon ilmastointi ja hanki vanhukselle helppokäyttöinen viilennyslaite, jotta kuumat kesäpäivät sujuvat turvallisesti.
Ilmanvaihdon osalta kannattaa myös tarkistaa, ettei vanhuksen asunnossa ole ongelmaa esimerkiksi ruoan hajujen, ilman tunkkaisuuden, pesutilojen tai makuuhuoneen puutteellisen ilmanvaihdon, tai viemärin hajun kanssa (nopeat vinkit viemärin hajun poistamiseen löydät täältä).
Kesähelteillä kuuman ilman on pysyteltävä ulkona, joten asunnon tuuletus kannattaa hoitaa illalla tai yöllä, jolloin ulkolämpötila on viileämpi. Päiväsaikaan kannattaa käyttää viilennyslaitetta. Päivällä ikkunan voi avata vain, jos se on varjossa (ikkunaa ei kuitenkaan tule avata, mikäli viilennyslaite on käynnissä). Sisälämpötilaa voi alentaa myös pitämällä verhoja tai kaihtimia ikkunoiden edessä. Turhaa sähkölaitteiden käyttöä on vältettävä, sillä ne nostavat asunnon sisälämpötilaa.
Tarkista myös, ettei vanhuksen asunnossa ole kulkureittien varrella irrallisia esineitä tai sähköjohtoja, joihin vanhus saattaa kompastua, tai teräviä kulmia, joihin hän saattaa loukata itsensä. Varmista myös, että vanhuksen usein käyttämät tavarat ovat sellaisessa paikassa ja sellaisella korkeudella, ettei hänen tarvitse kurotella tai kiivetä yltääkseen niihin. Tärkeät puhelinnumerot (esimerkiksi yleinen hätänumero, lähiomaisten puhelinnumerot ja kotihoitopalveluiden puhelinnumero) olisi hyvä olla kiinnitetty näkyvälle paikalle asunnossa.
Vanhuksen kesää voi piristää myös hankkimalla ammattilaisen huolehtimaan kodin suursiivouksesta!
Vinkit kuumien kesäpäivien varalle
Kuumina kesäpäivinä tulee huolehtia siitä, että vanhus juo riittävästi. Ihmisen normaali päivittäinen nesteen tarve on painon mukaan noin 1,5–2 litraa, josta juotavan nesteen määrän tulee olla noin 1–1,5 litraa. Vanhuksilla on usein sairauksia ja lääkitystä, jotka kuivattavat kehoa entisestään, joten nestettä tarvitaan usein edellä mainittua runsaampi määrä. Muistisairaalle vanhukselle kannattaa jättää jääkaappiin hänelle maistuvaa juomaa ja eri puolille asuntoa muistilappuja, joissa vanhusta muistutetaan juomaan riittävästi.