Suomalaiseen kesään kuuluu olennaisena osana mökkeily – kukapa ei nauttisi leppoisasti luonnon helmassa vietetyistä päivistä ja viikoista, kun päivänvaloa riittää pitkälle iltamyöhään. Jotta kesäloma sujuisi miellyttävästi koko perheeltä taaperosta isovanhempiin, olemme keränneet tähän artikkeliin vinkkejä, joiden avulla lomailu olisi entistäkin nautinnollisempaa.
Näillä keinoilla varmistat, että kaikki sukupolvet viihtyvät kesämökillä:
- Mökkeilykauden aluksi kesämökki kannattaa puhdistaa perusteellisesti, jotta kesäloman vietto sujuu miellyttävästi puhtaassa ja raikkaassa ympäristössä. Pese ikkunat, lakaise roskat lattialta ja pyyhi tai harjaa pölyt seiniltä ja katosta. Jos kesämökistä löytyy talven jäljiltä eläinten jätöksiä, pyyhi ne pois rätillä, jossa on desinfiointiainetta – jätöksien imurointi levittää jätöksissä mahdollisesti olevat myyräkuumevirukset huoneilmaan. Myös saunan pesu on tärkeää, jotta siellä viihdytään pitkään ja sinne halutaan palata vielä uimareissun jälkeenkin – ohjeet saunan pesuun saat täältä.
- Huolehdi myös siitä, että kesämökin sisustus on yksinkertainen – avarat tilat on helppo pyyhkäistä nopeasti puhtaaksi, kun ylimääräiset esineet eivät kerää pölyä. Tilojen avaruus auttaa myös taaperoita ja isovanhempia liikkumaan turvallisesti, sillä ylimääräiset esineet eivät haittaa kulkemista, eikä niihin voi kompastua tai törmätä.
- Jos kesämökkisi on ollut talvella käyttämättömänä, käy mökkeilykauden alussa läpi kesämökin tekstiilit sekä sohvat, sängyt ja patjat ja tarkista ne hiirten ja muiden eläinten aiheuttamien tuhojen varalta. Pese ehjät päälliset ja kankaat ja anna niiden kuivua ulkona. Tamppaa matot ja tyynyt.
- Tarkista pöytien ja tuolien liitokset ja kiristä ne tarvittaessa.
- Tarkista ruokakaapit ja puhdista ja desinfioi ne, etenkin jos kaapeissa on käynyt kutsumattomia eläinvieraita. Heitä pilaantuneet kuivaruoat pois.
- Tarkista kesämökin vesi- ja viemärijärjestelmän toiminta. Jos pakkanen on vaurioittanut järjestelmää, kutsu paikalle putkimies.
- Tarkista mökin sähköjohtojen kunto ja varmista, etteivät eläimet ole käyneet järsimässä johtoja. Älä käynnistä sähkölaitteita, ennen kuin mökki on lämmennyt normaaliin huonelämpötilaan ja pahin kosteus on haihtunut. Asettele sähköjohdot niin, etteivät taaperot tai isovanhemmat kompastu niihin, ja teippaa johdot tarvittaessa lattiaan kiinni.
- Tarkista palovaroittimen kunto ja vaihda tarvittaessa paristot tai koko laite. Varaa myös käsisammutin tai sammutuspeite paikkaan, josta se on helppo ottaa nopeasti esiin tarpeen vaatiessa. Varmista myös, että kaikki mökkeilijät tietävät, kuinka käsisammutinta ja sammutuspeitettä käytetään.
- Tarkista kesämökin kaivon kunto ja juomaveden laatu. Jos vesi maistuu tai haisee oudolta, pyydä paikalle terveystarkastaja, joka ottaa vedestä näytteen.
- Tarkista tulisijan ja hormin kunto ja kutsu tarvittaessa paikalle nuohooja.
- Päivitä mökin lääkekaapin sisältö ja vie vanhentuneet lääkkeet apteekkiin. Tarkista, että kaapista löytyvät vähintään seuraavat perustarvikkeet: laastarit, sidetarpeet, vanu, desinfiointiaine, kuumemittari, särkylääke ja kyypakkaus.
- Hanki kesämökillesi ilmalämpöpumppu, jolla kesämökin kuuman sisäilman saa nopeasti miellyttävämmäksi. Tämä parantaa kesähelteillä kaikkien mökillä olijoiden oloa, mutta erityisesti siitä on hyötyä kuumuudelle herkimmille isovanhemmille ja pienille taaperoille.
- Piristä kesämökin yleisilmettä tuomalla sinne leikkokukkia.